Bírókert Kft.

Zöldfelületek öntözése

Ebben a szélsőséges időjárásban az öntözésére kellően oda kell figyelnünk. A minap felkeresett minket egy kert tulajdonos, hogy valami miatt foltokban kisárgult a gyepe. Talán gomba?

Esetleg valami kártevő? Vagy nem elegendő vízmennyiség? Az utóbbi volt a hiba…ugyanis a nem megfelelő vízmennyiségnél száraz időben a gyep kisülhet, elsárgulhat. Ez a folyamat megállítható, visszafordítható.
A titok az öntözésben rejlik. A zöldfelületek öntözésére sokféle módszer vált ismerté:
1. Kannás öntözés (Balkon kertészeknek, erkélyre, házilag készített zöldfalakhoz, edényes növények kedvelőinek)
2. Tömlős öntözés (Hátrányai közé sorolható, hogy sok munkát igényel, magas a párolgási és elfolyási vízvesztesége. Hatékonysága növelhető, ha billenő szórófejet használunk a fűfelületek öntözésekor és a virágfelületeknél pedig esőztető fejet alkalmazunk. Előnyére szolgál, hogy olcsó.)
3. Automata öntözőrendszer – AÖR (Magas bekerülési költséggel kerül a kertünkbe, de hosszútávon megtérül. Vízvesztesége nagyon alacsony, s az öntőzéseket a növények igényeihez igazíthatjuk, legyen az egynyári növény, gyepfelület, fa esetleg cserje.)

Az öntözéseket célszerű az esti, éjszakai vagy hajnali órákra időzíteni, hiszen ilyenkor csökken a párolgási veszteség.

Pár jó tanács: A Korallberkenyék igen sok vizet igényelnek, ha nincs öntözőrendszerünk tömlővel áztassuk a tövüket. A balkonban tartott egynyári növényeket, fűszernövényeket minden este nézzük meg és pótoljuk a vizüket. Dézsás örökzöldjeinkre is figyeljünk oda, s ha lehetőség nyílik rá este a lombjukat is spricceljük meg vízzel.

Aki kevesebbet tud növényeivel foglalkozni, de szabadidejében, a teraszon reggelizve vagy vacsorázva szereti a dézsában virító növényeket csodálni, annak optimális megoldás az önitatós balkonok és ládák beszerzése. Ezek lényege, hogy beépített „tartályt” feltöltjük vízzel és a növények csak annyi vizet vesznek fel, amennyit kívánnak. Ezeket nagy melegben „csak” 2-4 naponta kell utántölteni, figyelni.

Az automata öntözőrendszerek sokakat elriasztanak a magas beszerelési, kivitelezési költségük miatt, de hamar megtérül az áruk. Telepítésükhöz és évi 1xi téliesítésükhöz szakember szükséges, de fenntartásuk nem okoz nagy gondot a háziaknak sem.

Kisebb nagyobb kertbe is alkalmas: A rotoros fejek öntözési sugara 5m feletti. Bár víznyomás igényük magasabb, forgó fejük fúvókája körforgást végezve képes nagyobb, összefüggő fűfelületek öntözésére. Ezzel ellentétben a spray fejeknél a fúvóka nem végez forgást, hiszen a kilépő vízsugár állandó helyzetű. Öntözési sugaruk maximum 5-6m. Kisebb fűfelületek és virágágyak öntözésére alkalmas.

A mikroszórófejeknek öntözési sugaruk legfeljebb 1m. Míg a többi szórófejnél víznyomásra megemelkedve jön fel a földből a fúvóka, addig ezek fixen a talajfelszín felett helyezkednek el. Pontosan ezért alkalmazzuk sziklakertek, virágágyak és virágládák öntözésénél. Csepegtetőrendszer mely egy lágy polietiléncső, perforációkkal van ellátva. Ezek a szivárgó testek óránként képesek 2-4 liter vizet kibocsátani. Cserjecsoportok, ágyások, sövények, fasorok de akár egynyári növények öntözésére alkalmas. A mágnesszelepektől, a béklyókon és a vezérlőegységen át, a szivattyúkig még sok-sok mindenről lehetne az öntözőrendszereken belül mesélni, amit egy következő cikkünkben meg is teszünk.

Addig is figyeljünk a rekkenő hőségben növényeinkre és azok vízpótlására! 🙂