Bírókert Kft.

Komposztálás

A kerti komposztálás egy nagyon hatékony módja annak, hogy nagyon sokat tehessünk a növényeink optimális fejlődése érdekében. A kert gondozása során, nyáron sok fűnyesedék, ősszel még több lomb gyűlik össze a fákról, bokrokról, télen és tavasszal, pedig a metszés során keletkezik rengeteg nyesedék. Ezt érdemes komposztálókba hordani, de célszerű külön-külön tartályokba/ládákba gyűjteni, majd a nyár folyamán egyesíteni őket. 3­ – 5 hetente át kell forgatni, hogy átszellőzzön s ha nem esik, akkor öntözni is kell! Ennek a saját magunk által készíttett komposztnak a kijuttatásával a talaj minőségét nagyban befolyásolhatjuk, – javul a talaj- víz-; hő-; tápanyag-; és levegőgazdálkodása. Nem kell elégetnünk semmiféle nyesedéket, mert azzal csak szennyezzük a környezetet. – Értékes humusz is lehet belőle egy kis munkával! A komposztáló helyet érdemes félárnyékos helyre telepítenünk, hiszen így jobban megtartja a nedvességet, nem szárad ki olyan hamar.
Amik belekerülhetnek a komposztba: A lehullott lomb, a lenyírt fű, ágak (bizonyos méret felett összeaprítani érdemes), fűszernövények, növényi nyesedékek. Nyers konyhai hulladékok, az ételmaradékok melyek remekül komposztálhatóak, zöldség és gyümölcsszármazékok, mint például az almacsutka, hagymalevél, répaszélek, kenyér, tészta, magok, kávézacc, teafilter, hamu. Figyelem! Vannak viszont, olyan dolgok, melyeket egyáltalán nem szerencsés beledobni a komposztba, ilyen például a citrusfélék héja, a diófa levele, a nagy gyantatartalmú fenyőgallyak, a gyomok, a beteg növények, hús, csont, főzött konyhai hulladék.

A komposzt nem egyfajta, kész virágföld, amibe egyből ültetni is szabad! Ezt össze kell keverni némi virágfölddel. A komposzt szaga a földéhez hasonlít, de ha ettől eltérő szagot érzünk, akkor vagy nem volt megfelelő maga a komposztálás, vagy olyan anyag jutott bele aminek a fent említettek között nem szabadna, vagy egyszerűen a bomlás még folyamatban van.

A legegyszerűbb módja egy komposztáló készítésének, ha 3 – 4 raklapot összeszögelünk. Egyrészt szellőzik oldalról, másrészt a felesleges nedvesség is el tud folyni.  Aki kevésbé szeret barkácsolni, az készen is nagyon szuper komposztálókhoz juthat a boltokban.