Bírókert Kft.

Kertépítésről, kerttervezésről röviden

Tereprendezés, előkészítés

Tereprendezés, előkészítés, mely a kívánt talajszintek kialakításából – szükség esetén akár támfalazással -, fakivágásból, a füvesíteni kívánt terület felrotálásából, gyomtalanításból, a keletkező hulladék eltakarításából, végezetül pedig a talaj elegyengetéséből, feltöltéséből áll. Általában ekkor kerül kijelölésre és kialakításra a kerti tó alapja is. Sziklakert és virágágyások építése esetén már az alapozásnál figyelembe kell venni ezek elhelyezkedését a kialakítás során, melyhez nélkülözhetetlen a körültekintő tervezés. 

Térburkolatok kialakítása

Térburkolatok kialakítása, ízléstől függően, egészen változatos is lehet, viacolorozástól, a kavics felületeken keresztül, egészen a rönkfák beépítéséig bármi szóbajöhet. Természetesen a kert stílusa behatárolja a felhasználható anyagokat! 

Öntözőrendszer telepítése

Öntözőrendszer telepítése, lehetőleg úgy, hogy a teljes kertfelület maradéktalanul öntözhető legyen, igény esetén a vízforrásul szolgáló kutat kell kialakítani.Részletesebben, az öntözőrendszer menüpont alatt. Az öntözőrendszer kialakítása után következik a zöldellő pázsit legnagyobb kártevője elleni védekezés, a vakondháló körültekintő leterítése, majd pedig a termőföld megfelelő vastagságban történő elterítése, egyengetése. A megfelelő termőföldréteg vastagsága minimum 10-20cm. 

Közlekedő utak

A jól megtervezett utak mutatós elemei lehetnek a kertnek. Az utak készülhetnek: betonból, járólapokból, téglából, fából stb. 

Növényültetéskor

Növényültetéskor a tervben meghatározott helyükre kerülnek a növények, miután geotextillel vagy agroszövettel, a talaj felszíne megkapta a gazosodás elleni védelmet, ezután kerül sor az öntözőrendszer pontos beállítására. A füvesítés minden esetben a kertépítés utolsó munkafázisa, mivel a befüvesített területre nem szabad rámenni, legyen szó magvetésről vagy gyepszőnyeg terítésről. Azután, hogy az utolsó növény is a helyére került, a rögmentesített és egyenletesre dolgozott talajba vethetjük a fűmagokat, a minél egyenletesebb szórás érdekében, gépeket véve igénybe. Ezt követően már csak a belocsolás és hengerelés maradt hátra. Időjárástól függően 15-20 nap alatt a fűmag kikel, majd a kellő időtartamot kivárva az első fűnyíráshoz, megcsodálhatjuk üdezöld pázsitunkat, mely elsődleges ékét alkotja kertünknek.