Bírókert Kft.

Virágágyak

A virágfelületeknek, virágágyaknak több formája van, melyből talán ismertebbek lehetnek a rabatt-; a border-; és a szőnyeg-ágyak. Bátran alkalmazzuk ezeket, a kert bizonyos pontjain. Nagyon egyszerűek. Semmi mást nem kell tenni, csak eljönni kertészeti árudánkba és kis bevásárlókocsinkba összeválogatni egynyári és/vagy évelő növényeinkből egy virágoskertnyit. Ha ez megvan, kezdődhet is az ültetés, a színek kevergetése a kert látványának fokozása, némi kreativitással. A virágágyak formája mindig legyen egyszerű, kevésbé tagolt síkidom.

  1. Rabatt: Két oldalról jól látható és meg is közelíthető, általában az utak vonala és a fűfelület közé eső virágágy. Lehetőleg egy magasságú növényeket válasszunk, ha mégis eltérő magasságúak a virágok, akkor a magasabbakat az ágy közepére, az alacsonyabbakat, pedig a szélre ültessük.
  2. Border: Egy oldalról látható csak, hiszen a másik felén egy kerítés, sövény vagy egy fal húzódik, a magas növényeket, értelemszerűen, hátra ültessük és lépcsőzetes fokozatosságot betartva, az alacsonyabbakat pedig előre.
  3. Szőnyegágy: Ide, nyírható egynyáriakat, a levelükkel díszítő növényeket és alacsony, egyöntetű virágzókat ültessünk ki. – Az egynyáriakat május közepén, a fagyosszentek környékén ültetjük ki. Ültetés elött ássük fel a területet és forgassunk be tápanyagot is a talajba.

Az egynyári és kétnyári dísznövények a kert legelgyönyörködtetőbb díszei! Hatalmas virágtömegükkel ékesítik a teret. Mivel szenzációsan bokrosodnak, és a talajt is eltakarják egy kis idő elteltével, így egy összefüggő színfoltot tudnak alkotni. Rengeteg színben tudnak pompázni, ezért játékosabbá teszik a kertet.