Bírókert Kft.

Térburkolatok

A kertek elengedhetetlen részei a különböző közlekedő felületek, (tér, sziget, járda) melyet praktikusan különböző térkövekkel tudunk megoldani. Nagyon fontos, hogy megtervezzük a burkolatok helyét, mert utólag ezeket a járófelületeket, a meglévő kertben már nem egyszerű módósítani. Nyugodtan engedjük szabjára a fantáziánkat hiszen egyenesekben, ívekben és körvonalakban egyaránt gondolkodhatunk, illetve a színeket s a különböző felületeket is variálhatjuk. Válogathatunk nagy teherbírású-, gyalogosforgalmú, fa-, vagy gumiburkolatok, szórt és szilard burkolatok között. Nagyon sokszor a kertben a meredek, omladozó földfalak kihasználhatatlannak tűnnek, pedig ezeket a részeket is nagyon jól hasznosíthatjuk, beépíthetjük.

Nagyon fontos kérdés, mielőtt kiválasztanánk a kertbe felhasználni kívánt térburkolatokat, hogy milyen funkciót kell betöltenie az adott területen.!?

Hazankban még nincs olyan taposástűrő növényfaj, mely kivalthatná az utak burkolatait. Ne riasszon el senkit sem az épitett jelleg, hiszen könnyen termeszetbe illeszthető egy kis kreativitással, megfelelő anyagválasztással és buja növényzettel.

A fa burkolatok, szegélyek, magaságyások például ilyenek lehetnek. Rönkből szegélyek, korongbol tipegők, vasútitalpfából lépcsők, emeltágyások és deszkából teraszok, kiülők készíthetőek. Fontos még, hogy az időjárás és a kártevők ellen is megfelelő védelmet kapjon a faanyag. Minden esetben mélyen impregnált (vízhatlan védő „burok”) faanyagot használjunk, hogy a fa megőrizze eredeti állapotát.

A gumiburkolatok környezetbarát eljárással, a gumihulladék újrahasznosításával készülnek. Többféle formában, színben és méretben vásárolhatjuk meg, ezáltal akár izgalmas felületeket is kialakíthatunk vele. Elsősorban esés biztos és csúszásmentes tulajdonsága miatt alkalmazható sokrétűen. A sok rosszcsontoknál és rettentően aktiv gyerkőcöknél hasznos leginkább, de a lovak istállójába is remek, védve ezzel patájukat a sérülésektől. A balesetek és sérülések elkerülése érdekében az udvari játszótornyok, mászókák alá, a mini focipályára használják legtöbben, így lecsökkentve a veszélyét a komolyabb balesetek ellen. Kaphatóak speciális profilok is, így sokkal szabadabb lehet a játék. A medence sétálóterének is ideális burkolata lehet, Itt a vilagosabb szín megfelelőbb, hiszen a rekkenő napsütésben a sötétebb színnel, szó szerint égne a talpunk alatt a talaj. 🙂

Az exkluzív térburkolatok jellemzője a nagyon gazdag forma, méret s színválaszték. Van olyan termékcsalád, mellyel olyan járófelületeket alakíthatunk ki, mintha az valamilyen régi birodalom eltűnt világát idézné elő. Egyes térkőcsaláddal gyönyörűen burkolhatunk köröket, íveket, ezzel is különleges mintákat kialakítva. Más termékek pedig annyira természetesnek hatnak, mintha most hoztuk volna őket valamelyik hegyoldalból. Az egyediség mellett, természetesen ezeknél a köveknél sem másodlagos szempont a teherbírásuk, kopásállóságuk és időtállóságuk.

Építési technológiája:

1. Úttükör kiemelése  (Függ a térkő vastagságától is)

2. Lejtés kialakitása. (2%)

3. Durva zúzalékanyag teritése folyamatos vibrácios tömörítéssel.

4. Szegélyek fektetése betonozással.

5. Finom anyagú fektetőágy lehúzása vezetőléccel.

6. A már lerakott köveken állva az elemek elhelyezése.

7. Fugák többszöri besöprése finom bányahomokkal.

8. Vibraciós tömörítés gumilappal.

9. Újbóli besöprés.