Bírókert Kft.

Pergolák, lugasok

A pergolák és lugasok teljesen önállóépítmények a kertben, melyek nem csak pihenésre alkalmatosak, hanem árnyékot is adnak, növénytámaszként is szolgálnak és kíválló tértagoló elemek is a kertben. Ezeket a létesítményeket szinte mindíg kúszónövények borítják, ezzel a kert élőrendszerébe kapcsolják az építményt. Elengedhetetlen, hogy ezek a szerkezeti egyégek stabilak legyenek: azaz bírják el a növényzet súlyát és természetesn, elviseljék az időjárási viszontakságokat.

Árnyékvetés:

Az árnyékvetés idejét a létesítmény hossztengelyének tájolásával befolyásolhatjuk. Az árnyékoló lamellák sűrűsége, vastagsága, méretezése és távolsága nagyban befolyásolja az árnyékvetést.

Arnyékolt időszak

Hossztengely iránya

Reggeli és késő délutáni órák

É – D

Délelőtti órák

ÉK – DNY

Déli órák

K – NY

Délutáni órák

ÉNY – DK

 

A pergolák kivitelezése az alapozással kezdődik, mely jelen esetben a pontalap lesz. A pillérek alá, fagyhatárig nyúló beton testet kell elhelyezni.
A már burkolt területen (pl.: tersz, kocsibeálló) az oszlopok alsó része csavarozható saruval fixálható.
A fa lamellákat úgy kell kialakítani, hogy ne állhasson meg rajta a víz, s bevágások, szegelések, mélyedések soha se jöhessenek létre.

Növényzet: A robosztusabb építmények, buja, dús növényzetet kívánnak magunknak, míg a lágyabb vonalakkal épült, kisebb építmények az aprólevelű, légiesebb növényzettel mutatnak szépen.Ha szőlőt vagy rózsát futtatunk fel kerti létesítményünkre nagy odafigyelést igényel a növényvédelmük és metszésük. De csodálatos látvány lehet a trombitafolyondár, kúszó hortenzia, golgotavirág, kerti iszalag, klemátisz.