Bírókert Kft.

Örökzöldek

Az örökzöldek évszaktól függetlenül ugyan azt a képet adják, ugyanis télen sem hullatják le lombjukat, ezáltal adva kertünknek egyfajta keretet. Akár sövényként vagy csoportban (esetleg lombhullatókkal is vegyítve), vagy szoliterként, azaz egymagukban is ültethetőek. Formájuk lehet gömb, oszlopos, elterülő, vagy akár csüngő. Ezek a télen is zöld növények. Ezért is érdemes a kertünkbe örökzöldeket is betervezni. Ha beköszönt az ősz, s a lombhullató fák és cserjék megszabadultak lombjuktól, nem lesz, ami díszítse a kertet a csupasz ágakon kívül.

Előnyük, hogy szabadföldbe, akár ládába, vagy dézsába is ültethetjük őket. Mérhetetlen sok változatosság, formavilág és megjelenés jellemzi őket. Igen hosszú életűek, bár igényeik rettenetesen eltérőek. Szeretik ha a lomjukat meglocsoljuk és meghálálják a lombtrágyát is. Az örökzöldek többsége külhonos faj, tehát éghajlati igényeik nem minden esetben esnek egybe a hazai adottságokkal. Sok problémát a páraszegény, száraz levegő okozza. Ezért a reggeli, kora délelőtti órákban a teljes lombfelületüket is öntözni kell (permetszerűen). Sok párát igénylő örökzöld van pl.: a Nyugati tuja (Thuja occidentalis), a Hamisciprus (Chamaecyparis sp.), a Nordmann fenyő (Abies nordmanniana). Hazánk talaja a legtöbb helyen igen magas mésztartalommal rendelkezik, mely tápanyag-ellátási zavarokat és hiány tüneteket okoz. Ennek jelei: a növények levelei kivilágosodnak, majd elsárgulnak. Hatékony megoldás ellene, ha a talajba rendszeresen bedolgozzunk be 3-4 cm vastagságú tőzegréteget vagy szerves trágyát.

A fiatal, törpe növésű, azaz sekélyen gyökeresedő növényeket gyakran, de kevesebb vízadaggal kell öntözni, míg a nagyobb növésű, idősebb példányokat kevesebb, de nagyobb vízadaggal érdemes, mélyre hatoló gyökereiknek köszönhetően. Nyáron célszerűbb frissítő-, mind sem árasztásos, tározó öntözéseket végeznünk. Az örökzöldek többsége rengeteg vizet igényel, mikor is a hajtások fejlődnek. (Tavasz) A tél végi hólé és a tavaszi bőséges esőzések megnövelik a talaj víztartalmát, mely fedezni tudja egy időre az örökzöldek igényeit e tekintetben. Az élettani megbetegedéseket hazánkban a száraz levegő- és talajviszonyok okozzák. Kezdetben a belső vagy alsó levelek kezdenek el száradni-hullani, majd az egész növényre kiterjedő barnulás lép fel. Kezdeti stádiumban ez a folyamat megállítható az elszáradt részek eltávolításával és egy bőséges vízmennyiség kijuttatásával.