Bírókert Kft.

Gyümölcsfák ültetése

Telepítésük és fenntartásuk nem okoz majd sok gondot. Nem mondom, hogy semmi dolog nem lesz velük, mert metszeni, permetezni és szüretelni egy évben egyszer mindig kell majd! Az ültetés előtt vegyük figyelembe a fák, bokrok végleges méretét.

Ültetés: Kb.: 1m3-es gödröt kell ásni nekik, ahol próbáljuk a feltalajt elválasztani az altalajtól. Ez azért lesz jó ómen, mert a feltalajban még több a tápanyag, hiszen a már meglévő növények gyökerei sokkal lejjebb hatolva vették fel a tápanyagot, ezért a fák – bokrok, beültetésekor meg kell cserélni s a tápanyagdús feltalaj kerül majd alulra, a gyökérzónába. Ezt érdemes lesz egy kis szarvasmarha trágyával összekeverni. Ez 1m3 nagyobb gödör, azért fontos, hogy amíg a gyökerek fel nem erősödnek és nem kezdenek el mélyebbre hatolni a tömörödöttebb talajban, addig ebben a felásott, meglazított közegben meginduljanak. Amíg kiássuk a gödröt, egy vödör vízbe állítsuk be a fát – bokrot, ha szabadgyökerű, hogy a gyökér megszívhassa magát vízzel. Ha ez megvan, akkor alaposan iszapoljuk be a gödröt. – Közben talpunkkal tömörítsük is! – Az elültetett növénynek célszerű tányért készíteni a törzse köré: ez azt jelenti, hogy a törzs felé lejtetett, tányér alakú, kvázi, mélyedést formáljunk, hogy több víz eljusson a gyökérhez.

Metszés: A metszés célja a generatív és vegetatív egyensúly kialakítása és fenntartása, az optimális terméshozás érdekében. 🙂 Ez egyszerűbben azt jelenti, hogy minden felesleges ágat, vesszőt le kell metszeni, hogy azok ne vegyék el a tápanyagot, ne árnyékolják a nap sugarait az értékes részekből. Továbbá megelőzhetjük vele a gombabetegségek terjedését, hiszen szellős, átlátható, napsütötte koronában nem képesek elszaporodni ezek a betegségek. Amivel kezdünk, az az egymást keresztező, a felfelé növekvő – égbe törő vízhajtások és ágak lemetszése, elősegítve ezzel a termőgallyak egyenletes elosztását és szabad növekedését. Arra nagyon figyeljünk, hogy a metszés során csonkokat – szakmai gúnnyal élve – kalapakasztókat sose hagyjunk a fa semelyik részén sem.
A következő lépés az idős, felkopaszodott termőrészek megifjítása, és a beteg, sérült részeket lemetszése. Próbáljuk úgy kialakítani a fa koronáját, hogy az lentről – felfelé keskenyedjen. S figyeljünk arra is, hogy a korona belseje kapjon fényt! Ritkítsunk bátran. Sok szakmai dolgot tudnék még elmesélni a dárdák, bokrétás termőnyársak és termőbogok figyelembevételével, de ha ezeket a fent említett alap lépéseket megtettük metszéskor, már biztosan sokkal szebben és bőségesebben fog a gyümölcsfánk teremni.

Ha túl nagy sebet ejtettünk metszés során a fán, használjunk sebkezelő gélt mindenképpen.