Bírókert Kft.

Fűfelületek növényvédelme

Mit tegyünk ha gyepünk túl gazos, csúnya foltos vagy teli van a kert vakondtúrással?
A fűfelületek gyomírtása, tápanyagutánpótlása igen jelentős így a tavaszi időben, hiszen nagyban befolyásolja a most befektetett energiánk és időnk a nyári gyönyörű gyep látványát.

A fűfelületek károsítói 3 nagy csoportba sorolhatóak:

  1. KÓROKOZÓK, melyek járványos megbetegedéseket okoznak. Ide sorolható a rozsda, a lisztharmat és a hópenész is. Utóbbit különféle gombafajok idéznek elő a téli nedves, hűvös időszakban. Ronda, tenyérnyi, fehér foltok jelennek meg gyepünkön ekkor. Legfőbb védekezés ellene, ha kora tavasszal gyepszellőztetést végzünk, majd felülvetjük a területet fűmaggal.
  2. KÁRTEVŐK, melyek táplálkozásukkal vagy egyéb életfolyamatukkal gyérítik meg gyepünk épségét, szépségét. Itt a talajlakó lárvák (Pajor, Drótféreg) a fű gyökérzetét rágja meg, sérti fel. Kétféle védekezés lehetséges ellenük: -az egyik a gyep létesítése előtti talajfertőtlenítés, -a másik pedig a már meglévő gyepfelületeken a rovarölő szer kijuttatása. A kártevők csoportjába sorolható a minden kertben megjelenő, de nem szívesen látott „vendég” a vakond is. Teljes káoszt tud okozni a füvünkben, s dolga végeztével tovább iszkol a szomszéd kertjébe is. Mivel védett faj, így csak riasztása engedélyezett. (Füstpatronok, hanghullámos riasztók, de optimális megoldásként alkalmazható a vakondháló, melyet 10-15 cm-re a gyepszőnyeg alá terítünk.)
  3. GYOMNÖVÉNYEK, melyek a természeti erőforrásokat (víz, fény, tápanyag) és az életteret veszik el füvünktől. A gyakori kaszálás, fűnyírás megakadályozza a magérést, gyérítve ezzel a gyomok szaporodását. Kisebb területeken kézi gyomírtásra kerülhet sor, nagyobb füves területeken pedig, szelektív gyomírtószerek használata javasolt.