Térkövezés és térburkolásA térburkolás történhet betonozással, aszfaltozással, díszkavics szétterítésével, vagy térkő lerakásával - térkövezéssel. Manapság a térkő számít a legesztétikusabb és legszebb megoldásnak - sokan a térburkolás alatt magát a térkövezést értik.

Az alábbi rövid leírással a térkő lerakásához, azaz a viacolorozáshoz nyújtunk egy kis segítséget. 

 

A térkő kiválasztásánál nem csak az esztétikai szempontok fontosak, hanem a használat jellege is.(kocsifelhajtó, kültéri járólap, kerti sétáló) Nem mindegy mekkora terhelésnek tesszük ki a lerakott burkolatot, ezért mindig úgy tervezzünk, hogy a akár a terhelés többszörösét is elbírja.


Térkövezés és térburkolásA térkövezéshez szükséges felület előkészítéséhez az alap kiszedése az első lépés. Az alap kijelölését zsinegeléssel végezzük, ezt természetesen előre jól meg kell tervezni.  Az alap kiszedését a terheléstől és a térkő típusától függő mélységig végezzük! A jó alap nagyon fontos a tartósság szempontjából. 

 

 


Térkövezés és térburkolás Térkövezés és térburkolásAz alap előkészítése után a szintek kijelölése következik. Ügyeljünk a folytonosságra egy-egy felületnél, ne maradjanak nagy szintkülönbségek ugyanazon szakaszon belül.

A szintezés után a térburkolat szélein a szegélykövek lerakásával folytassuk.Ezután terítsünk el durva murvát az alapterületen, majd egyenletesen tömörítsük a rétegeket. 

 

 

Térkövezés és térburkolásTérkövezés és térburkolásA durva murvára finom murva vagy finom sóder réteg kerül.

A finom sóder kihúzása után kezdődhet a térkő lerakása, a tulajdonképpeni térkövezés vagy más néven viakolorozás, a már korábban elképzelt rakásminta szerint.  

 

térkő lerakástérkő lerakásA térburkolat és a szegélyek találkozásánál célszerszámmal (esetleg gyorsvágóval) méretre vágjuk a térkő elemeket. A térkövezésnél ügyeljünk a síkok szintekhez igazítására, és arra, hogy a térburkolat a háztól elfele vezesse a vizet.   

 


térkő lerakástérkő lerakásA finírozásnál finom homokot használva tömítsük ki az esetleges réseket. Ezt a műveletet ismételjük meg párszor.